FOS

Ny ruin? Det lyder som en selvmodsigelse. Men det er ikke desto mindre det, som billedkunstneren FOS har præsteret ved Vestfyns Gymnasium. Aur(0)a, som kunstværket hedder, er nemlig et omfattende ruinkompleks med murforløb, por-te, flise- og græsgange, en kæmpe kop samt et meget anderledes busstoppested.

Aur(0)a er ikke et klassisk kunstværk, der indsat i ramme eller sat på en sokkel signalerer, at vi som publikum skal holde afstand. I stedet deler værkets arkitektoniske strukturer græsplænen op i nye rum, der inviterer til både fordybelse, møder og aktiviteter – alt sammen midt i kunstværket! Ruinen bliver et sted for social interaktion.

FOS arbejder typisk i krydsfeltet mellem skulptur, design og arkitektur. Snarere end at betragte kunsten som et aflukket reservat, skaber han gennem sine værker rammer for nye sociale muligheder og møder.

FOS (Thomas Poulsen) er født i 1971 og uddannet ved Det Kgl. Danske Kunstakademi i København i 1999.

Netop brugen af ruinen som kunstform har en særlig pointe:

 

Steder knytter sig til fortiden. Ved at skabe en ruin, kan man skabe en anden fortid, en anden forhistorie. Hvis man ser murene oppefra, danner de et grundrids af et større bygningskompleks. En slags stemme fra fortiden. Man kan se dette kompleks som noget før-sket, som en aura af noget.
FOS, kunstner